Az iNaturalist, egy közösségi felület, melyen minden feltöltéseddel a biodiverzitás-kutatást segítheted

Míg a biodiverzitás kutatására fordított anyagi és szakmai erőforrások meglehetősen korlátozottak, addig napjainkban – a mobiltelefonok előretörésével – megszámlálhatatlan fotó készül a legváltozatosabb élőlényekről a világ minden táján. Mivel ezek a fényképek tartalmazzák a készítésük idejét, gyakran a pontos földrajzi koordinátákat, továbbá elég jó minőségűek egyes csoportok faji szintű azonosításához, a jelentős részük alkalmas lenne a biodiverzitás térképezésére. Mindezek ellenére a világszerte készített élőlényfotók elenyésző hányada kerül csak feldolgozásra biológiai adatbázisokban.

Az iNaturalist a California Academy of Sciences és a National Geographic Society közös nonprofit kezdeményezése, mely azzal a céllal jött létre, hogy ezt a problémát áthidalja, és olyan közösségi felületet biztosítson a természetbarátok számára, amelyen a megfigyeléseik rögzítésével és az egymással megosztott tapasztalataik segítségével tudják bővíteni az ismereteiket. Az iNaturalist saját online felületet és mobilappot biztosít az érdeklődők számára. A találatok rögzítésekor mesterséges intelligencia segíti a határozást, de ahhoz, hogy egy feltöltés „Research grade” szintre juthasson, további iNaturalist felhasználók revideálása szükséges. Az ezt a szintet elérő egyedi megfigyelések automatikusan elérhetővé és felhasználhatóvá válnak a tudomány számára a GBIF (Global Biodiversity Information Facility) nemzetközi hálózat oldalán.

Ez, a közösségi tudományt (citizen science) használó megközelítés amellett, hogy kis idő- és anyagi befektetés mellett nagyon sok adattal járul hozzá a biodiverzitás védelmét célzó kutatásokhoz, az embereket is közelebb hozza a természethez.

Eddig több mint 7 millió ember, több mint 461 ezer fajról, több mint 171 millió adattal gazdagította az iNaturalist közösségi felületét. Hazánk, sajnálatos módon, nem foglal el előkelő helyet az elérhető adatpontok számának rangsorában. Magyarországon is működnek hasonló citizen science oldalak, azonban az ezekre feltöltött adatok a nemzetközi porondon ritkán elérhetők, jelentősen csökkentve ezzel a tudományos és a természetvédelmi értéküket. Véleményünk szerint érdemes regisztrálni és adatokat feltölteni, mert az iNaturalist remek lehetőséget biztosít arra, hogy a felfedezés öröme mellett jobban megismerjük és megismertessük hazánk flóráját és faunáját.

Varga-Szilay Zsófia és Pozsgai Gábor